Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 
 
Sagen en legenden op rondvaart

Utrechts Nieuwsblad, maandag 21 juni 1999

Door Raymond Boere

Utrecht --- 'Mevrouw Kwakel was zo mooi, dat honden ophielden met blaffen als ze langsliep. Niemand wist dat ze zich insmeerde met paddenpis wat het geheim van haar schoonheid was.' Een groep van twintig personen die het verhaal aan hoort, trekt een vies gezicht bij het horen van dit detail. De Utrechte legende over mevrouw Kwakel wordt sinds kort samen met anderen sagen en legenden verteld tijdens een rondvaart door de Utrechtse grachten.

De anders zo modern ingerichte rondvaartboot waar tien accountants uit Brabant en Limburg met hun vrouwen op varen, is speciaal voor deze gelegenheid omgetoverd tot een sfeervolle herberg. Op de glazen tafeltjes liggen kleedjes van vlas. De gasten drinken eeuwenoude drankjes als Hagel en Donder, Baliekluiver of bier uit ouderwetse pullen.

De gastvrouw gaat gehuld in kleding uit die tijd en op de sofa speelt een jonge vrouw op een Luit Dat is een instrument dat veel weg heeft van een gitaar maar dan met vijftien snaren. De luit werd rond het jaar vijftienhonderd door de Moren naar Europa gebracht en was in de achttiende eeuw nog een veelgehoord instrument.De Utrechtse legenden die stammen uit het begin van de negentiende eeuw worden verteld door Antonia van der Wijk.

Naast het verhaal van de beeldschone mevrouw Kwakel, komt ook de legende over het Wittebroodskind ter sprake. Deze jongen verteld een geheim van zijn vader aan de bakker en wordt later door zijn vader doodgeslagen met een stokbrood. Ook over het Dolhuis de huidige Willem Arntzhoeve kent de verhalenvertelster nog een sage.

De gasten luisteren aandachtig. Alleen tijdens het herhaaldelijk afgaan van een mobiele telefoon is de concentratie even verdwenen en verbaast een van de gasten zich over de fietsen die over een reling naar beneden hangen. "Dat kan allemaal hier hé," zegt ze tegen haar buurvrouw.

Het idee om legenden te vertellen tijdens een rondvaart door de Utrechtse grachten heeft initiatiefnemer B. Tjien a Fat van Stadsavonturen opgepikt tijdens een reis naar het Engelse York. "Ik wilde aanvankelijk literaire reizen naar Engeland organiseren omdat ik literaire wetenschappen heb gestudeerd. Tijdens mijn reis om dit plan te onderzoeken heb ik in York meegedaan aan een wandeling waarbij legenden uit het dorpje werden verteld. Dit leek me ook een leuk idee voor Utrecht. Met een vriend heb ik het toen verder uitgewerkt."

Voor Utrecht bedacht het tweetal geen stadswandeling maar een tocht met de rondvaart. "We willen een mystieke sfeer creëren tijdens de vertellingen. Grachten hebben al iets mysterieus in zich omdat je de stad vanuit een ander perspectief ziet."

Tot nog toe was een tochtje enkel bestemd voor bedrijfsuitjes en groepen vanaf twintig personen. Iedere zaterdag in juli krijgen ook kleinere groepen en individuen de kans om de Utrechtse legenden te horen.

-- Sagen en legenden anno 2000 op 3, 10, 17, 24, en 31 juli. Arrangementen inclusief diner met keuze uit vier Utrechtse restaurants. Voor reserveringen (030) 2467911.