Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 

Arrangement Hackfort met wandeling en vijverconcert

verteller HackfortVORDEN - Landgoed Hackfort in Vorden heeft sinds kort een drijvend podium in de gracht liggen van zes meter doorsnee. Artiesten worden er heen gevaren; het publiek blijft op de wal.

Storytrail Hackfort: zondag 9 september 2012

verteller met boekIn het weekeind van 19 en 20 mei doet het podium dienst tijdens de maand van het cultuurmonument als Natuurmonumenten een deel van haar historische gebouwen openstelt. Op Hackfort kunnen bezoekers een arrangement boeken.

De 'tuinman' en een 'nazaat' van de kasteelheren van Hackfort verhalen tijdens een wandeling van verleden, heden en toekomst van kasteel en landgoed. Aansluitend is er een driegangendiner in het kasteel verzorgd door de brasserie. Muziekgroep Air Laut sluit de avond af met een concert op het nieuwe podium in de vijver op het landgoed. Bij slecht weer is het concert in de Van Westerholtzaal. Het programma begint op beide dagen, dus zaterdag 19 en zondag 20 mei, om 15 uur 's middags en duurt tot 20 uur. Leden betalen € 74.50 en niet-leden € 79.50 Aanmelding: www.natuurmonumenten.nl

'Oude verhalen gaan erin als koek'
Vereniging Natuurmonumenten wil historische gebouwen die nu vaak maar beperkt voor publiek geopend zijn, vaker laten zien. 'Nazaten' laatste baron en tuinman Vordens landgoed spelen en zingen de geschiedenis. HACKFORT Vereniging Natuurmonumenten houdt voortaan zowel in mei als september landelijke cultuurmonumentendag.

 

 

VORDEN - Hij is de achterneef van de laatste baron van Hackfort en probeert zijn gevolg te overtuigen van de oprechtheid van zijn claim op de erfenis. Hij bedoelt daarmee dat het door de laatste bewoonster nagelaten legaat waarmee het landgoed in de jaren tachtig in handen kwam van de Vereniging Natuurmonumenten wellicht niet juridisch, maar dan toch moreel aanvechtbaar is. Een medestander heeft hij ook in de persoon van de kleinzoon van de laatste tuinman.

Godfrid van Eck en lokale verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink spelen hun rol met verve waarbij ze de mensen in hun kielzog, letterlijk en passant, van alles en nog wat over het landgoed meegeven. Als het verhaal verteld wordt over Hertog van Gelre en een hooiwagen fronsen enkelen de wenkbrauwen. Denkend aan de Spanjaarden die, eveneens verstopt in een hooiwagen, het stadje Lochem trachtten in te nemen. Directeur Henke Lever van de productiemaatschappij Storytrail die voor het theatergebeuren verantwoordelijk is, bezweert dat de historische feiten authentiek zijn. ,,De 'Paard van Troje'-truc werd vaak geprobeerd.'' De repetitie gisteren was voor de pers maar bij mooi weer is het altijd druk op Hackfort en daarom komen anderen er ook nieuwsgierig bij staan. Gelijk hebben ze.
De vereniging Natuurmonumenten houdt voortaan zowel in mei als september landelijke cultuurmonumentendag met als doel meer mensen voor de fraaie landgoederen en buitenplaatsen te interesseren. Veel historische gebouwen worden door derden gebruikt en zijn voor het publiek vaak maar beperkt open. Op 19 en 20 mei kunnen liefhebbers op Hackfort een arrangement boeken met een excursie annex theaterproductie, een diner in de grote zaal van het kasteel en een afsluitend concert op het splinternieuwe drijvende podium in de kasteelgracht.

,,De belangstelling voor de cultuurhistorie groeit met de dag. Verhalen over het verleden gaan er in als koek'', zegt directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten.

Hackfort is dan weer een mooi voorbeeld van hoe het ook elders geregeld zou kunnen worden. Terwijl landelijk de uitgaven en inkomsten elkaar ongeveer in balans houden, wordt er aan de Baakseweg in Vorden 'winst' gemaakt. Het onderhoud van al dat cultuurhistorisch en landschappelijk moois kost jaarlijks naar schatting drieënhalve ton maar de verhuur van onder meer de vier wooneenheden en het kantoor in het kasteel, de vestiging van zorgboerderijen op het terrein en de verpachting van de boerderijen leveren naar schatting vijfenhalve ton op.

Inmiddels tronen de 'afstammelingen' van baron Van Westerholt en de laatste Hackfort-tuinman hun volgelingen mee naar de vol in gebruik zijnde moestuin waar onder meer oude groenten worden geteeld zoals pastinaak en schorseneren. Veel producten uit de moestuin worden verwerkt in brasserie Keuken van Hackfort die nu een jaar draait. De brasserie is een initiatief van Urtica De Vijfsprong en is vooral bedoeld om zorgvragers een werkplek te bieden. In de keuken wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische streekproducten. Groot Zwaaftink lachend: ,,Je moet de groenten van Hackfort hebben.'' Vanaf het terras heb je een mooi zicht op de gerestaureerde tuinschuur aan de rand van de vijver. Als daar concerten zijn, is de schuur foyer. Bij slecht weer is de voorstelling in de grote zaal.

Heden en verleden hand in hand bij Heerlyck Hackfort

Ton van Ingen Schenau


VORDEN – De poort van Heerlyk Hackfort stond zaterdagmiddag wijd open.  Het gebeurt niet elke dag dat Natuurmonumenten het publiek een blik gunt in haar historische gebouwen, maar dat gaat veranderen. Een arrangement met verhalenvertellers, een culinaire uitspatting en passende folksmuziek was zaterdag de eerste stap en in september volgt een volgende. Een kleine 20 belangstellenden uit Siddeburen, Beetsterzwaag, Deurne en Emmeloord, had de kans gegrepen om aan de hand van Johannes van Westerholt en Willem de Swaan huis en tuin te verkennen. Bij de parkeerplaats ving Tonnis Boersma van Natuurmonumenten zijn gasten op met een vriendelijke glimlach en de mededeling dat het slotconcert niet op het podium in de kasteelvijver maar in het kasteel zou plaatsvinden. “Het weer is niet stabiel en dan is het niet verantwoord”. Bij de watermolen droeg gastheer Willem Regtop zijn gasten over aan Johannes van Westerholt (Eugène Ligtvoet). Dit deftige in de ‘rechte bloedlijn’ van de laatste kasteelheer afstammende heerschap dook meteen in de familiegeschiedenis van de van Westerholts. Daarbij bleek dat zijn bloed niet meer zo blauw was. Hij vond  het een minpunt dat de laatste nazaten hun bezit hadden overgedragen aan de ‘club met de blauwe vlaggetjes’ (Natuurmonumenten) . Bij de trap van het huis dook hij nog verder in het verleden. Daar kwam zelfs Berend van Hackfort in het vizier. Zijn list met de hooiwagen als ‘Paard van Troye’ oogstte veel bewondering. Trapje op, trapje af werd de sfeervolle Westerholtzaal bereikt, waar het illustere familiewapen werd bewonderd. Daar vertelde Johannes het trieste verhaal van de baron die door een truc van Kleine Daan zijn gouden kroonluchters kwijtraakte. Bij de watermolen droeg hij zijn gasten over aan Willem de Swaan (Gery Groot Zwaaftink), tuinbaas van de baron. “Werken als hovenier is schilderen met de schoffel en de liefde voor al wat groeit en bloeit, vooral die voor mijn oogappel de moestuin, zit me in het bloed”, riep hij struikelend over een struik edele kruiden. Knedend op een handje aarde bracht  hij zijn gezelschap de nodige kruidenkennis bij. Daarbij bleken Bilzenkruid en wijnruit bij Annelies Kolkman uit Emmeloord gevoelens op te roepen die niet in woorden zijn te vatten. Samen met Johannes zong Willem een treffend lied, waarvan het refrein:  ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei’ door de gasten uit volle borst werd meegezongen. Met een parelende prosecco, een tongstrelende biologische driegangenmaaltijd in het kasteel en een Keltisch slot door het virtuoos spelende Air Laut, onder leiding van Jack van Asdonck, werd deze aangename en leerzame middag waardig afgesloten.       Maatwerk

'Oude verhalen gaan erin als koek'