Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 
 
 
Utrechtse sagen en legenden op rondvaartboot.
'Stadsavonturen' brengt Middeleeuwse stad tot leven.

Stadsblad, voorpagina, woensdag 7 juli 1999.
Door Pauline Aarts

UTRECHT --- Als de rattenvanger van Hamelen lokt de Middeleeuwse verteller, begeleid door een dwarsfluit spelende straatmuzikant, het gezelschap door de Middeleeuwse straatjes van Utrecht. Hij leidt ze naar de werven van Utrecht aan de Oude Gracht. De verteller en de muzikant horen bij het theatergezelschap 'Stadsavonturen'. Tegen het historische decor van de Utrechtse grachten brengt Stadsavonturen authentieke Utrechtse sagen en legenden.

Het toneel voor dit stadsavontuur is de rondvaartboot Karel Schuttevaer, de historische werven en huizen vormen het decor. Terwijl de boot langzaam terrassen en dikbebladerde bomen langs de Catharijnesingel voorbij vaart, neemt de Middeleeuwse verteller zijn publiek mee naar het jaar 1082.

De woorden van de verteller weerkaatsen tegen de ronde bogen van een bruggetje en geven precies op het juiste moment een theatrale draai aan het verhaal. De verteller verhaalt over het kind van de metselaar. Via dit personage vertelt hij de legende over bisschop Koenraad die een prijsvraag uitschreef voor de persoon die een oplossing had voor het wassende water bij de bouw van de Mariakerk. De verteller wisselt voortdurend van rol. Nu eens is hij de alwetende verteller, dan weer verplaatst hij zich in het zielige kind van de metselaar, speelt met een houten tol en zet een verlegen stemmetje op. Af en toe geeft hij een knipoog naar het heden door een vergelijking te maken tussen de Middeleeuwen en de twintigste eeuw en springt in op reacties van het publiek. De fluitende straatmuzikant ontpopt zich tijdens de voorstelling ook tot accordeonnist en saxofonist en versterkt de verhalen met zijn muziek.

Een aantal echte Utrechters in de rondvaartboot herkent de Utrechtse sagen en legenden. Een beeldje of monument in de binnenstad herinnert soms nog aan gebeurtenissen uit de Middeleeuwen.

De steen die aan de ketting werd gelegd door de Middeleeuwse Utrechters, omdat de duivel er 's nachts mee gooide, ligt nog steeds op zijn plek. De verteller laat zijn legende vertellen door een boerenjongen, die zijn meisje kwijtraakt omdat ze met de strontkar tegen de behekste steen botst.

Het theatergezelschap 'Stadsavonturen' bedacht de theaterrondvaart naar aanleiding van de 'Ghosttrails' (griezel-tochten) in de Engelse plaats York. 'We vroegen ons af waarom dit soort wandelingen in Nederland niet bestaan' ,zegt Henke Lever, één van de initiators van Stadsavonturen. Het gezelschap haalt met hun voorstelling een nieuw fenomeen naar Utrecht. 'Op zo'n stadswandeling kom je op een heel andere manier met de stad in aanraking. Het wordt een avontuur. De stad gaat leven'.

Stadsavonturen werkt met zeven verschillende vertellers en muzikanten. Elk van hen benadert de sagen en legenden op een andere manier. Lever: 'Het kind van de metselaar komt bij een andere verteller terug als ballade. Weer een andere verteller weeft zijn kennis van de Utrechtse kerken door de verhalen.'

Arrangement:
De voorstelling 'Sagen en vertellingen' maakt deel uit van een theaterarrangement dat voorafgegaan wordt door een drankje in één van de Utrechtse restaurants La Comedy, Tantes Bistro, Polman's en Huize Molenaar. Na de rondvaart is er een drie-gangen diner in één van deze restaurants. De voorstelling is elke elke zaterdagavond in juli te bezoeken. Stadsavonturen verzorgt ook voorstellingen voor gezelschappen. Voor meer informatie: 030-2467911. Stadsavonturen heeft een eigen website. Het adres is: www.stadsavonturen.nl