Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 221

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 222

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 223

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 225

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 226

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 227

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 228
Op zoek naar de dood van Hannes
Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 
Op zoek naar de dood van Hannes.
 Een personeelsuitje in Utrecht
Personeelsuitje UtrechtBrabants Dagblad: zaterdag 21 augustus 2004.

 Door Albertine Piels

Zaterdag 21 augustus 2004 - Wie vermoordde Hannes de Knipper. Of stierf hij een natuurlijke dood? Vragen die je bezighouden tijdens de wandeltocht van Stadsavonturen in Utrecht.

Peroneelsuitje Utrecht, wandeltocht: - „Sluit je ogen en hoor een paard en wagen voorbij komen over de kinderkopjes. Hoor het nieuws van de stads-omroeper en het geroezemoes op straat. Ruik de stank van de negentiende eeuw.“ Fantasie is noodzakelijk bij de speurwandeling door Utrecht van Stadsavonturen. De tocht neemt je mee terug naar de negentiende eeuw.

Hannes de Knipper is dood. Hij is morsdood. Gevonden op een koude morgen in februari op de Vischmarkt in Utrecht. Het was voor de politie en de buurt duidelijk: aan zijn dood zit een luchtje“, vertelt Johannes de Drul, een acteur. Gestoken in een groen tweedjasje, wit met roodgeblokte blouse en versleten zwarte hoge hoed zet hij de toon voor de wandeling.
Uit een oude postzak haalt De Drul een pakketje verpakt in bruin papier en een touwtje. Het is het onopgeloste politiedossier. Aan ons de taak om de laatste stappen van Hannes de Knipper na te gaan.
In het dossier zitten drie A4-tjes verkreukeld en vergeeld papier met koffievlekken met verklaringen van de verdachten Rooie Antoon, Titus Scholz, Rottige Cillie, Jan de Kopper jr. en Anna Magdalena.
Stadsavonturen ontwikkelde samen met professionele verhalenvertellers en theatermakers de wandeling. De cultuur van de Domstad, met alle sagen en legendes speelt een grote rol. Feit en fictie lopen door elkaar tijdens de speurtocht.
Samen met mijn nicht en twee vriendinnen van haar zoeken wij de weg door het centrum. Het schemert als we starten aan de twee uur durende tocht. Dat geeft een extra speciale sfeer. Aan de hand van een routeboekje, met touwtjes aan elkaar geknoopt, en een verhalenboek komen we steeds meer te weten over de laatste nacht van Hannes.

Rechercheurs
We voelen ons een stel rechercheurs uit de televisieserie Crime Scene Investigation, een soort Derrick, maar dan in een nieuw Amerikaans jasje.
Hannes de Knipper was zoon van een rijke handelaar. Hij leidde een zwerversbestaan, was verslaafd aan de jenever en verdiende de kost met het knippen van portretten. Hij had net een flinke erfenis gekregen van zijn overleden vader.
Zijn vrienden Rooie Antoon en Scholz wilden hem overvallen. Rottige Cillie zou de twee helpen.
Hebben zij hem omgebracht? Of heeft zijn neef, die plotseling opdook, iets met zijn dood te maken? Misschien was het Anna Magdalena, het liefje. Volgens het verhaal wilde De Knipper haar ten huwelijk vragen, maar hij kwam erachter dat ze een prostituee was.
Al speculerend wandelen we de route. „Ik denk dat die hoer het heeft gedaan“, roept de een. „Of toch zijn zogenaamde vrienden. Die zijn cash wilde. Tja toen had je nog geen pinpas“, beredeneert de ander.
We lopen van de Buurkerkhof, de Visscherssteeg naar de Zeven Steegjes. Op het zandpad boven op de Wal komen we twee dronken mannen tegen. De een ligt in het gras. Zijn fiets ligt voor hem op de grond. De ander probeert hem overeind te helpen. Het hadden Rooie Antoon en Scholz kunnen zijn. Het verhalenboekje leidt ons door allerlei straatjes. Op sommige plekken is zelfs een echte Utrechtse uit onze groep nog nooit geweest. Via de Sterrenburg, het trapje aan de Nieuwegracht, Bruntenhof, Hofpoort en Het Wed komen we terug op het startpunt, de Vischmarkt. We moeten zeggen: Hannes heeft voor zijn laatste nacht een mooie wandeling gemaakt.
In het dossier zitten nog twee lege velletjes papier. Daarop kunnen we het politiedossier aanvullen met onze bevindingen. Twee wandelaars denken dat Hannes zijn verdriet om Anna Magdalena heeft verdronken, de vrieskou niet meer heeft gevoeld en is doodgevroren. Niets geen complotten, gewoon een natuurlijke dood, denken ze.