Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 
Stadsavonturen verzorgt voor u ook een riddertoernooi op maat.


Regen verliest uiteindelijk bij riddertoernooi

Riddertoernooi in Zutphen

De Stentor, Zutphen.
Maandag 2 juli 2007.
Door Josselin Hiethaar

ZUTPHEN - Het was even de omgekeerde wereld: applaus van de spelers voor de toeschouwers, die ondanks de hoosbui tijdens de eerste voorstelling van het riddertoernooi de moed er in hielden.
Riddertoernooi in actie
Ridders toonden gisteren op de Zaadmarkt in Zutphen galopperend op mooi aangeklede paarden hun vaardigheden. Foto Ronny te Wechel.

Lang voor aanvang van de show was het al gezellig druk op de Zaadmarkt in Zutphen. De zusjes Lieke (2) en Femke (6) waren prachtig verkleed als prinses. Lieke wilde eerst als zeemeermin: "Maar dat past niet bij de ridders." Wie kwam voor de koopzondag kwam bedrogen uit. De meeste winkels hielden hun deuren gisteren gesloten.

De ruim tweeduizend bezoekers genoten van het ridderspektakel. Toernooimeester Frans van Bemmel bracht iedereen een stukje geschiedenis bij. Otto van Brunswijk, hertogin Elisabeth van Brunswijk-Luxemburg en haar hofhouding werden onder luid applaus binnengehaald. Zij haalden nog net droog hun overdekte zitplaatsen. Daarna kwam het met bakken de hemel uit.

Voor een aantal kinderen was de lol er toen snel af. Overstuur en doorweekt gilde Jeroen: "Ik vind het helemaal niet meer leuk, ik wil naar huis." Moeder blies de aftocht. Zij miste het optreden van de ridders Van Rossum, Van der Capellen en van der Hell.

Zij bonden met elkaar de strijd aan. Galopperend op mooi aangeklede paarden toonden zij hun vaardigheden. De schildknaap van Van Rossum zag haar ridder winnen: "Dit waren de zwaarste omstandigheden. De hoosbui vertraagt enorm. Het zand wordt mul en de pakken van de spelers loodzwaar."

Van Rossum dacht de winst binnen te hebben maar er verscheen nog een Habsburgse indringer op het toneel. De in het zwart geklede Van Cleef daagde Van Rossum nog één keer uit onder een inmiddels strakblauwe hemel. Onder luid applaus begon het spel weer. Van Rossum won. De regen verloor.

Publieksreacties:
Uitstekend georganiseerd. De uitbaters van de zomerfeesten kunnen hier van leren. Die riddertoernooien waren echt super!!! Prachtig evenement. Een voorbeeld voor andere evenementen. Dit was echt een dag om trots op Zutphen te zijn. Grandioos.
Bron: www.destentor.nlDraaiboek voor riddertoernooi 99 jaar oud

Vooraankondiging:
Het riddertoernooi dat zondag op de Zutphense Zaadmarkt wordt gehouden is geënt op het steekspel, dat 99 jaar geleden in Zutphen werd gehouden. Aanleiding was toen de 'herdenking der 10 - jarige regering van hare majesteit koningin Wilhelmina', zoals het programmaboekje vermeldt. De organiserende vereniging 'Zutphen Vooruit' liet het steekspel vergezeld gaan van een optocht, waarin gespeeld wordt hoe de edelen uit Gelre hun opwachting maken bij het riddertoernooi.

Toen interimdirecteur Paul van Royen van het Stedelijk Museum het boekje onder ogen kreeg, was hij meteen enthousiast. In het programma wordt een uitgebreide beschrijving gegeven van het steekspel, inclusief de historische toelichting.

Het steekspel werd volgens die toelichting in 1519 op de Zutphense markt gehouden. Het maakte onderdeel uit van de viering van het huwelijk van Karel van Egmond, hertog van Gelre en Elisabeth van Brunswijk-Lunenburg. Zutphen was de eerste Gelderse stad waar dit in 1518 gesloten huwelijk feestelijk werd gevierd. Het was niet de meest plezierige regeerperiode van de 52-jarige hertog, die vol toorn moest toezien hoe steeds meer van zijn edelen zich aansloten bij Willem van Kleef.

Van Royen heeft het boekje opgestuurd naar het productiebedrijf Stadsavonturen, dat het toernooi zondag in Zutphen naspeelt. Die heeft beloofd delen uit het 99 jaar oude draaiboek te zullen gebruiken. De opvoeringstijd van drie kwartier is tekort om het hele toernooi na te spelen.

Bekijk de trailer van het riddertoernooi in Zutpen