Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 221

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 222

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 223

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 225

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 226

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 227

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/izi_framework.class.php on line 228
Bezoekers Fort Rhijnauwen beleven spannend avontuur
Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 
Interactieve theaterrondleiding: Bezoekers Fort Rhijnauwen beleven spannend avontuur
Stadsblad, voorpagina, september 2000.

Korporaal Derckx en soldaat Backx hebben het er nogal moeilijk mee dat Fort Rhijnauwen nooit gebruikt is waar het voor is gemaakt.

Door Karin Hoekveen
Utrecht - 'Opstellen in twee rotten', commandeert legerkorporaal Derckx met verse spinnenwebben op zijn negentiende-eeuwse uniform. Enigszins giechelend stellen de bezoekers van Fort Rhijnauwen zich op. 'Geef acht!!!', schreeuwt de korporaal vervolgens, nadat hij heeft uitgelegd hoe dat gaat.

Het fort bij Rhijnauwen gebouwd tussen 1868 en 1871 is het grootste fort van Nederland. Toen het werd gebouwd was het zeer modern, maar al snel daarna verouderd door de uitvindgin van krachtige wapens. Het vestingwerk met een oppervlakte van ruim 31 hectare maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de beroemdste verdedigingslinie die Nederland ooit heeft gekend.
Het fort is in de loop der jaren een prachtig natuurgebied geworden. Dat wil Staatsbosbeheer graag onder de aandacht van een breed publiek brengen op een aantrekkelijke manier.
De theaterrondleidingen in het Fort bij Rhijnauwen laat zien hoe dat in zijn werk gaat. Ze worden gehouden door Stadsavonturen.
De bezoekers zelf worden een deel van de theaterscène. Als langverwachte, nieuwe rekruten, die het fort komen versterken, krijgen ze een rondleiding.

Het gaat niet zo goed met de manschappen. Bleekjes zit soldaat Backx te slapen. 'Ooh, zijn jullie daar;, zegt hij een beetje verward, terwijl hij in de houding gaat staan. Dan commandeert korporaal Derckx hem de troepen te bevoorraden. De nieuwe rekruten treden een duistere, vochtige ruimte binnen en krijgen wat ze nodig hebben.
Weer buiten moeten de nieuwe manschappen zich opnieuw opstellen. Op naar het hart van het fort. Wanneer de nieuwkomers om zich heen kijken kunnen ze genieten van de nu groene vesting. Ze krijgen uitleg over de begroeiing. Veel te eten is er voor de manschappen niet, op wat in het wild groeiende zuring na. Soldaat Backx legt uit wat er allemaal aan voedsel te vinden is rondom het fort, van hazen tot kikkers en wijngaardslakken. 'Heeft er iemand misschien zout bij zich?', vraagt hij. Want behalve de foerageruimte is ook de zoutpot van het leger blijkbaar leeg.

Aangekomen bij het fort in het fort, oftewel het 'reduit', stijgt de spanning. Opnieuw moeten de nieuwe rekruten net als bij de bevoorrading een duister hol betreden. De spanning slaat om in verbazing als de ogen gewend zijn aan het duister. Het hart van het fort is met olielampen verlicht. De nieuwelingen bevinden zich in een hoge ruimte met een trap.

Vervolgens krijgen ze de slaapvertrekken en de aangrenzende privaten te zien. Meteen wordt de corveedienst bepaald en wanneer de bestekamers oftewel plees schoongemaakt dienen te worden. 'Is dat begrepen??', schreeuwt de korporaal.
Onderweg blijkt dat niet alleen de commandant, de korporaal en zijn soldaat in het fort wonen. De overblijfselen van een groot aantal vogelnesten zijn voor de gelegenheid aan de kant geveegd. Van april tot oktober is het open voor bezoekers, maar heel beperkt. Staatsbosbeheer verzorgt wekelijks slechts enkele rondleidingen.
Na oktober is het fort gesloten. Alleen verschillende soorten vleermuizen mogen er de winter doorbrengen. 'Dat zijn de dolende geesten van de soldaten die een natuurlijke dood zijn gestorven', legt soldaat Backx de rekruten uit. Omdat hij bang is dat ook de ziel van de commandant zal gaan dolen moet de commandant sterven in de strijd. Want alleen dan zou zijn ziel kunnen rusten. De nieuwe rekruten krijgen daarom de taak de zwakke en zieke commandant uit zijn lijden te verlossen, alsof hij zou zijn omgekomen in de strijd.
Het fort is in werkelijkheid twee keer in staat van verdediging gebracht, maar nooit echt voor zijn doel gebruikt. In het verhaal van korporaal Derckx en Soldaat Backx heeft de commandant het daar heel moeilijk mee.