Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 
Peijs opent deel Betuwelijn.

10-07-'04 www.nos.nl

Omringd door extra veiligheidsmaatregelen heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat het eerste deel van de Betuwelijn geopend.
Het gaat om een stuk havenspoor van 48 kilometer, van de Maasvlakte naar rangeerterrein de Kijfhoek in Zwijndrecht. Het nieuwe stuk rails is aangelegd als alternatief voor het oude traject dat vlak langs enkele Rotterdamse woonwijken ligt.

Europeana
Het nieuwe stuk spoor heeft de naam 'Europeana' gekregen. De hele Betuwelijn, voor goederenvervoer naar Duitsland, moet in 2007 gereed zijn. Dan zullen ook de eerste treinen gaan rijden, getrokken door een speciaal voor Europees goederenvervoer ontwikkelde locomotief.
Bij de openingsceremonie waren meer dan twintig Europese verkeersministers aanwezig. Zij zijn in Nederland voor informeel overleg onder het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Terreurdreiging
In verband met nieuwe terreurdreigingen werden de ministers extra beveiligd. De trein waarin ze naar Rotterdam reisden, werd gedurende de hele rit begeleid door een helikopter.
De inzet van de helikopter maakte deel uit van de extra veiligheidsmaatregelen die op last van de inlichtingendienst AIVD zijn genomen. De dienst zei gisteren dat er aanwijzingen zijn dat radicale moslims aanslagen voorbereiden. Daarom is op verschillende plekken de bewaking versterkt, zoals bij de Schipholtunnel op de A4.