sint maartensmarkt utrecht, jaarmarkt, theater Sint Maartensmarkt Utrecht 2012
Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 

Sint Maartensmarkt Utrecht

Beleef de stad als nooit tevoren

De Directrice van het theatergezelschap Stadsavonturen wekt de verborgen stad tot leven. Haar jongens en meiden zorgen voor een frisse blik op het prachtige eeuwenoude decor van de stad. Straten en pleinen worden omgetoverd met een warm genoegen.

 

Met dit prachtige decor en mensen met fantastische talenten maakt Stadsavonturen de verbinding tussen de locatie en het publiek. Wat normaal je weg is om over heen te razen wordt nu je eindbestemming, de straat wordt je huiskamer, het plein je laboratorium waar je samen met je medeburger geniet van de magie van het leven.

 

stadsavonturen-sint-maartensmarkt-sfeer-zon

Middeleeuws podium

Krijg een heerlijk warm gevoel Op de Stadhuisbrug. Want daar bouwt Stadsavonturen haar middeleeuwse podium op. Een sfeervol stadspodium gesteund door 6 biertonnen en volledig van hout, overdekt met huiselijke kleden en een oud beschilderd achterdoek met rode linten.

 

Daarnaast staat er natuurlijk weer de rood/witte poort in het centrum van de markt, waar vanuit uitnodigende lopers en kleden je een zacht pad bieden langs de marktkraampjes. Her en der vind je metershoge oude hazelaartakken met rood lint omwonden en met bloemen gedrapeerd.

 

Dit vormt met de grote verscheidenheid aan marktkraampjes de gezelligste markt in het centrum van Utrecht. Overal waar je kijkt zijn optredens en artiesten met meeslepend plezier. Wat wil je nog meer? Een ouderwetse houten Poffertjeskraam misschien, waarbij je met iedere poffer geeft aan een goed doel?

 

sint_maartensmarkt_terrasje_koffie

De Zwitser

De Storytrail Meesterverteller

Hij neemt je mee op een ijskoud avontuur met het klassieke Sint Maartensverhaal. Voor je het weet sta je zelf voor de poorten van de stad en maak je de beslissing van je leven.

 

Ben jij uit het juiste hout gesneden om een heilige te worden? Kom en ontdek wat je zoals nodig hebt om in Utrecht op handen gedragen te worden en misschien schop jij het tot beschermheilige van de mooiste stad van Nederland.

 

storytrail_verhalenverteller_zwitser

Tierelier de Stadsavonturier

Zorgt voor vermaak ende vertier

Beleef de warme gezelligheid samen met je stadsgenoten. Tierelier zorgt voor muziek, Leid de markt in en kondigt de vele artiesten aan.

 

Als je hem tegen komt op de markt dan merk dat je niet bestand bent tegen zijn verleidelijke kunsten. Met plezier en een prachtig lied betoverd hij de stad tot een gezellige speelplaats voor jong en oud.

 

stadsavonturen_sint_maartensmarkt_tierelier_podium

Charl Atan

Zinsbegoochelende Stadsavonturen

Met zijn magische kunsten laat hij je met andere ogen naar de stad en haar burgers kijken. Volwassenen staan met open mond en kinderen helpen hem het publiek te betoveren.

 

De nestor van de Sint Maartensmarkt brengt verwondering, verbazing, vertedering en een grote glimlach op ieders gezicht. Even snel doorlopen is er op de Sint Maartensmarkt niet bij, je staat als aan de grond genageld als Charl Atan je het gezond verstand ontneemt.

 

stadsavonturen_stadhuisplein_charlaten_publiek

 

 

Catootje de Vrijster  

Koppelt wat losloopt en poetst de vale plaat

Geen jaarfeest is compleet zonder de liefde. Traditie getrouw bij de viering van de herfst spiek je stiekem naar een lief die je warmpjes de winter door kan brengen. Dus laat je op de Sint Maartensmarkt heerlijk meeslepen in een relatie tijdens het grote koppelspel.

 

Los of vast, nieuw of oud, Catootje de Vrijster leert koppels weer flirten en brengt vrije vogels naar hun nest. Dus dames gooi uw heer in deze dolle centrifuge van de verleiding. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, wie zal ik…


Les Voyageurs Sint Maartens

Dans je warm met Balfolk

De vier heren van Les Voyageurs Sint Maartens tillen je op met hun vrolijke klanken en voor je het weet zwier en zwaai je aan de hand van een echte man over de klinkers van de stad.

Catootje

Met Catootje naar de Sint Maartensmark

Een grote hit en inmiddels al traditie op de Sint Maartensmarkt: de artiesten en potsenmakers van Stadsavonturen zingen samen met het publiek heerlijke volksliedjes. Ik ben met Catootje naar de Sint Maartensmarkt gegaan, ze kon maken wat ze wou.

 

Sint Maartensmarkt Utrecht

Wonderlijke Sint Maartensmarkt 2012 Eerste editie:

Potsenmakers en venters betoveren het hart van Utrecht

 Utrecht, 11 November: door De Directrice van Stadsavonturen

 

“Wonderwater uit de Mariapomp heelt al uw kwalen!” Zo prijst dokter Charl Atan op de Stadhuisbrug zijn flesjes glashelder water aan. Onbaatzuchtig als hij en zijn venter Hendrik Goudeerlijk zijn, wordt al het binnengeharkte geld direct weer onder het publiek verdeeld. Iets verderop helpt koppelaarster Zaza menige Utrechtse ziel op het gouden pad van geluk. Verleid door de lieflijke deuntjes van Tierelier op zijn accordeon laat zij ons horen waarom men haar de Nachtegaal van Romania noemt. Weer een paar passen verder verdringen de mensen zich rondom Storytrail-verteller Rinus Zwabber. Hij vertelt jong en oud over de herkomst van het lampionnenlopen en de onbaatzuchtigheid van Sint Maarten.

 

 

Op de Utrechtse pleinen en straathoeken verschijnt Stadsomroeper Cornelis van Utrecht, die het keuvelende zondagse publiek attendeert op de bijzondere activiteiten van vandaag. “Hoort, hoort, volk van Utrecht! Heden 11 november, Sint Maartensdag, nodigt Utrecht u uit om uw stad te delen. Komt allen naar de Stadhuisbrug voor een wonderlijke jaarmarkt. Een feest van oogst, van liefde en van delen. Heeft u behoeften, honger, of gewoonweg trek in… biologische groenten, poffertjes of warme chocolademelk? Zoekt u een lief wiens hart u wilt verwarmen? Kom Naar de Stadhuisbrug en beleef vandaag Utrechtse stadsavonturen op de Sint Maartensmarkt!”

 

Op de Sint Maartensmarkt is het een gezellige drukte. Rondom een vier meter hoge, rood-witte middeleeuwse tent staan marktkraampjes en bakfietsen van waaruit zelfgemaakte producten worden verkocht. Het publiek wordt uitgenodigd door rode lopers en huiselijke, kleurrijke kleden. Langs de venters leiden ze het publiek naar de tent. Op alle straathoeken vind je artiesten. Naast de ‘potsenmakers’ van Stadsavonturen word je verrast met liedjes gezongen door Marijke Boon, een fluitconcert van het achtkoppige Tutti Fluti, een diabolo-act en songs van Irene Hartkamp. En dan komt het levensgrote paard van Sint Maarten voorbij. Een gigantische lampion die in een soort processie wordt voortgedragen en weer de stad in verdwijnt. 

Alle onderdelen, van klein tot groot, dragen bij aan de haast surreële sfeer. De Stadhuisbrug lijkt vandaag een plek waar het heden en het verleden een brug weten te slaan, waar kinderen de straat opnieuw ontdekken, waar Utrechters elkaar ontmoeten en hun stad vrijgevig delen. De Sint Maartensmarkt is met recht de warmste markt van Utrecht te noemen.  

 

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door: CMU (Centrummanagement Utrecht), Gemeente Utrecht, Fanfare 11/11, Vrede van Utrecht en het Sint Maartensberaad www.stmaartenstadutrecht.nl.