Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 

Nachtwandeling tijdens: Nacht van de nacht

Theaterwandeling groot succes! Tijdens de Nacht van de Nacht op 27 oktober wandelden 200 Utrechters met acteurs van Stadsavonturen in de rol van historische lantaarnoplichters door de Utrechtse binnenstad. Gewapend met een knijpkat hoorden ze verhalen over stadsverlichting door de eeuwen heen. De Theaterwandeling was de Utrechtse bijdrage aan de Nacht van de Nacht, een initiatief van Provinciale Milieufederaties en stichting Natuur en Milieu en uitgevoerd door organisatiebureau STadsavonturen. Doel hiervan is Nederland weer donkerder en mooier te maken en tegelijk iets aan het klimaatprobleem te doen. 

Thema: 'De verlichte brugwachter'. Een avontuur over licht en donker in het stoere verleden van het Merwedekanaal. 

Foto: bij de Pyke Kochlantaarn aan de Lichte Gaard werd het trieste verhaal van het Wittebroodskind bezongen. (foto M. Kat)
 
 
De Theaterwandeling begon in de Middeleeuwen. Rond 1400 verlichtten we de stad met kaarsen van schapenvet. In 1628 kocht de stad 600 olielantaarns aan en in 1843 brandde in Utrecht de eerste gasverlichting.


 
Foto: deelnemers aan de wandeling (foto Margot Kat).

 
Verhalen en legenden
Naast deze feiten vertelden de lantaarnopstekers prachtige verhalen uit de stad. Bij de console van een Pyke Kochlantaarn aan de werf onder de Lichte Gaard werd de legende van het Wittebroodskind bezongen. Bij Kasteel Oudaen vertelde de olielantaarnopsteker over Joachim van Oudaen. Hij beloofde op het sterfbed van zijn vrouw om voor de armen in de stad te zorgen. Toen hij dit na haar dood toch niet deed, kreeg hij 's nachts bezoek van geesten uit het hiernamaals. De gaslantaarnopsteker op de Neude vertelde over de tijd van de Fransen en de Verlichting. 

Foto: de gaslantaarnopsteker vertelt over de Verlichting (foto Margot Kat).