Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 
Poort van Leyden 
Haven 100, in Leiden

Poort van LeydenDe Poort van Leyden is opgezet als een etablissement waar veel kan. Het terras aan het water, de bar, het restaurant en de Poortwachterszaal met eigen terras... alles nodigt uit om van uw bedrijfsuitje of ontvangst iets speciaals te maken.

Lunch, borrel & diner
Kenmerkend voor brasserie "de Poort van Leyden" zijn de moderne en warme ambiance. Ook de Poort van Leyden heeft verschillende ruimtes namelijk: het restaurant, terras en Poortwachters-zaal.


Leiden

 

Historie: Van Leidens acht stadspoorten zijn er vandaag nog twee over: De Morschpoort en de Zijlpoort. De eerste steen werd gelegd op 9 april 1667. Bijzonder aan de Zijlpoort is onder andere het grondplan. Omdat de poort zowel moet aansluiten op de stadswal als op de looprichting van de brug heeft het gebouw de vorm van een paral-lellogram. Deze 'scheve' vorm is zelfs doorgetrokken tot in het klokkentorentje. De Zijlpoort is ontworpen door de Leidse bouwmeester Willem van der Helm, die graag werkte in de stijl van het Hollands classicisme. Het beeldhouwwerk is van de hand van Rombout Verhulst, een in zijn dagen zeer gevierd beeldhouwer.

Website

Ondanks alle militaire symboliek aan vooral de buitenzijde van het gebouw, heeft de Zijlpoort nooit een belegering doorstaan. Voor de Poortwachterszaal boven de ingang werd al spoedig een andere bestemming gevonden.

Een gezelschap rederijkers (dichtkunstenaars) had het er reuze naar zijn zin. Te veel zelfs oordeelde het stadsbestuur. In 1736 werden zij de Zijlpoort uitgezet wegens hun 'zedenbederf' dat bestond uit 'kluchten, narrenpotsen, gerugt en buitensporigheden, zelfs op onbetamelijke tijden.' Men vond een soberder bestemming. Er werd een zogenaamde armenschool in De Poort gevestigd.

Tot 1760 gaf deze enkele dagen per week les in 'spelden, lezen, schrijven en cathechizeren.' Hierna werd het stil in de poort.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw verkeerde de Zijlpoort in sterkvervallen staat. Dankzij een zeer royale donatie van een projectontwikkelaar kon in 1978 begonnen worden met de restauratie. Deze werd in 1981, inclusief het herstel van de klok voltooid. Echter in later jaren bleken nog meer ingrepen nodig om de levensduur van de poort te verlengen. Met name de steunberen aan weerszijden waren ernstig door vocht aangetast. Midden jaren negentig ontstond het plan om naast de Zijlpoort twee steunende constructies op te trekken in de vorm van een stadswal. EÎn vleugel zou een toeristisch bezoekerscentrum gaan huisvesten; de andere vleugel zou samen met de Zijlpoort een horecafunctie krijgen.

Toen de plannen voldoende waren uitgekristalliseerd plaatste de gemeente Leiden een advertentie voor een 'Poortwachter'. Hiermee werd gedoeld op een horeca-ondernemer die de poort de functie kon geven van stadstaveerne. Voorjaar 1998 werd begonnen met de uitvoering van de renovatie. De onenigheid tussen rederijkers en stadbestuurders van enkele eeuwen eerder werd definitief beëindigd op 18 juni 1999. Toen hief Leidens burgemeester het glas op de feestelijke heropening van het gebouw. Er mag weer genoten worden in De Poort van Leyden!


De Poort van Leyden vind u bij het paarse prikkertje in het midden van deze kaart (herladen van dit scherm door F5).

 


Horeca Leiden weergeven op een grotere kaart