Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 

 

Grand cafe Brinkmann

 Brinkmannpassage 41 2011 NZ Haarlem

 

Haarlem BrinkmannHuiskamer van Haarlem
 Grand Café Brinkmann is al sinds 1879 een begrip in Haarlem en omstreken. Goed eten, perfecte koffie en personeel dat met veel verve en plezier voor uitstekende bediening zorgt. Dat alles tegen het decor van een monumentaal pand, midden in het historisch centrum van Haarlem, met een enorm terras dat iedere zonnestraal vangt. Kortom, een gastvrije plek waar je graag neerstrijkt.

 

Historie

Frans Joseph BrinkmannWe schrijven 1879 als Heinrich en Joseph Otto Brinkmann aan de Grote Houtstraat 62 een café-restaurant openen, in die tijd een ongebruikelijke combinatie. De van origine Duitse broers hebben al een paar jaar ervaring in de horeca en hun formule is een groot succes. Twee jaar later, in 1881, verhuist de zaak naar de Grote Markt. De gebroeders Brinkmann verbouwen het voormalige woonhuis tot een grand café. Ze barsten van de energie en de zaak floreert.

In de jaren '30 is het familiebedrijf uitgegroeid tot een horeca-imperium met verschillende panden in het centrum. Naast het café-restaurant worden er een bioscoop, biljartzaal, kegelbaan, feestzalen en een garagebedrijf gerund. Halverwege de 20e eeuw is grand café Brinkmann ook onder kunstenaars een geliefd trefpunt. Sociëteit Teisterbant zetelt in het souterrain en tot ver in de jaren ‘60 vinden fameuze schrijvers als Harry Mulisch en Godfried Bomans hun weg naar de Haarlemse uitspanning.

 

Boek een smartlappendiner in Haarlem met een Stadsavontuur.

Brinkmann vind u bij het rode prikkertje in het midden van deze kaart (herladen van dit scherm door F5).

Horeca Haarlem weergeven op een grotere kaart