Stadsavonturen - Telefoon: 030-2467911 - Email: info@stadsavonturen.nl

 
De theaterwandeling in Amsterdam.

NL20 Amsterdam 12 september 2007

De theaterwandeling

Het is 15 maart 1345. In een huis aan de Kalverstraat ligt een man op sterven. Hij laat een priester roepen om hem van het Heilig Sacrament te voorzien. Maar na het eten van de heilige hostie moet de man braken. Het braaksel wordt in het vuur gegooid maar tot ieders verbazing blijft het ding boven het vuur zweven. Het is een wonder. Een wonder dat we vandaag de dag als 'Het mirakel van Amsterdam' kennen.

De verhalenverteller stelt zich voor als Rinus Zwabber. Daar staat hij dan met zijn zwart met wit gestreepte pet op. Zijn rood met zwart geruite broek draagt hij tot op driekwart van zijn scheenbenen, en een paraplu in de hand fungeert als wandelstok. Op theatrale toon begint Rinus zijn verhaal op het Beursplein. De wandelaars zijn sceptisch en staan met de armen over elkaar gekruist. Toch volgen we Rinus braaf naar de Oude Kerk. Eén voor één krijgen de deelnemers een rol toebedeeld. Ze worden tot de zieke man, de priester en zelfs tot nachtkastje gebombardeerd. En zo leren we dat hier in deze kerk opnieuw een wonder geschiedde.

Ren je rot
Het was destijds dé bevestiging om hier de hand van God te herkennen, en zo werd er besloten om bij het huis van de zieke man een bedevaartskapel te plaatsen. Al gauw stroomden pelgrims naar de kapel toe, volgens Rinus werd de plek 'Het Lourdes van de Lage Landen'.

Maar voor we zelf de processie gaan lopen naar deze 'Heilige Stede', test Rinus onze kennis met behulp van zijn zelfbedachte 'Ren je Rot'-quiz. Drie rolluiken naast elkaar zijn de plekken voor de antwoorden A, B, en C. De vragen gaan over hosties, wijn en priesters. De groep komt nu een beetje in beweging en er verschijnen zelfs glimlachjes op de gezichten.

Dan is het zover: we gaan de pelgrimstocht lopen. Met het mirakel op een bedevaartsprentje en verstuivers die dienst doen als wierrook vertrekt de groep in stevige pas richting Kalverstraat. De wandelaars lachen en zingen, en sleutelbossen rammelen er op los. Het geeft een bijzonder gevoel om bij het huis aan te komen, waar het mirakel zich in 1345 heeft voor gedaan. En de kapel… die is er in een andere hoedanigheid nog steeds! Het is de heiligste plek van Amsterdam.

Tot slot komen we aan de Oudezijds Achterburgwal nog te weten waaraan we de kroon in ons stadwapen te danken hebben. Volgens Rinus heeft dit alles te maken met keizer Maximiliaan en je raad het al, de heilige hostie.

Maar waar de hostie vandaag de dag is, God mag het weten.

Reacties van de wandelaars:
Simone: "Ik vond dat theatrale eerst wel gênant, maar tijdens de processie rammelde ik enthousiast met mijn sleutelbos mee."

Helge: "Ik haat rondleidingen, dus ik vind het knap dat de gids me in anderhalf uur toch wist mee te nemen in zijn fantasiewereld."

Prijs: €15,- per persoon inclusief drankje

Route: Beursplein - Oude Kerksplein – Warmoestraat - Oudezijds Voorburgwal - Pijlsteeg – Nes - Rokin - Kalverstraat - Grimburgwal - Oudezijds Voorburgwal - Dam

Meer informatie: Kijk op
www.storytrail.nl

 

Notice: Array to string conversion in /home/stadsa1q/stadsavonturen.nl/lib/error/ErrorHandler.class.php on line 179